Zuid Afrika

Maria Hufner

Give a Child a Family, afgekort GCF, is een Kinderbeschermings organisatie in Margate, Zuid-Afrika. GCF heeft een kinderopvangcentrum waar verweesde en kwetsbare kinderen in de leeftijd van 0 – 15 jaar tijdelijk worden opgevangen. De visie van de organisatie is Kinderen in geborgen gezinnen, daar horen ze thuis. Om dit doel te verwezelijken zijn er verschillende programma’s. De organisatie heeft een holistisch programma waarbij niet alleen aan de dagelijkse zorg voor de kinderen gedacht wordt, maar waar ook aandacht besteed wordt aan de lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid van de kinderen en educatie. De organisatie heeft een pleegzorgprogramma waar potentiële pleegouders voor de kinderen gescreend en getraind worden.

OGCF doet ook veel preventief werk in de lokale gemeenschappen door eerstelijns verzorgers (ouders, grootouders, etc.) middels training handvatten te bieden hoe kinderen op te voeden, maar ook hoe het huishouden bijvoorbeeld financieel te runnen dmv budgeteren. Doordat de gezinnen vaak met de dood en allerlei leed geconfronteerd wordt, is er ook een cursus hoe om te gaan met rouwverwerking en trauma. Terwijl wereldwijd het percentage van mensen die HIV-besmet raken stabiliseert en daalt, is dit helaas in Zuid-Afrika niet het geval. Op dit moment runt GCF een project in de lokale plattelandsgemeenschappen waar hier veel aandacht aan besteed wordt. De doelgroep is meisjes tussen 10 – 19 jaar.

Op dit moment zijn zowel in Mozambique als in Kenia de aanvragen voor registratie ingediend om een GCF kantoor te openen. GCF heeft ook een programma voor internationale vrijwilligers. Iedereen die 20 jaar of ouder is, kunnen zich voor een periode van minimaal 6 maanden dienstbaar maken bij de organisatie.

Lees meer over de organisatie op de website www.gcf.org.za of op de website van Stichting Vrienden van GCF Nederland www.gcfnederland.org

Oproep voor vaklui!

Op dit moment wordt een deel van het terrein bouwrijp gemaakt om nieuwe accommodatie voor de vrijwilligers te bouwen. Ben je loodgieter, electrician of metselaar en heb je minimaal 4 maanden beschikbaar, neem dan contact op via maria@gcf.org.za

Maria vertrok in oktober 2005 naar GCF in Zuid-Afrika om daar als vrijwilliger te werken. Na 5,5 maand kwam ze terug om regelingen te treffen zodat ze voor langere tijd terug naar Zuid-Afrika te gaan. Ze werkte eerste 4,5 jaar als je coordinator voor de internationale vrijwilligers en assisteerde tegelijkertijd de directeuren Personeelszaken en Marketing. Geleidelijk aan veranderde het takenpakket en ze is nu volledig verantwoordelijk voor de afdeling Personeelszaken.

In 2008 werd Maria gescreend als pleegouder en ging ze voor de 5-daagse training. Eind 2010 werd er begonnen met de introductie van Bayanda voor plaatsing in pleegzorg en uiteindelijk, na zo’n 5 jaar pleegzorg, werden de adoptiepapieren getekend.

© 2017 Gemeenschap van Christenen De Ark Noordwijk - Privacyverklaring
Webontwikkeling:
2nd Chapter